Przepisy kulinarne Przepisy świąteczne

Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół!

Warszawa, 22.12.2021 r. Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół! Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a

Warszawa, 22.12.2021 r.

Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół!

Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę,
a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu. Jeżeli jednak jeszcze nie wybraliście, jakimi ciastami uraczycie domowników oraz gości, poniżej prezentujemy oryginalne przepisy wzbogacone nutą nowoczesności. Smacznego!


Makowiec z polewą chałwową

Ciasto:
200 g mleka ciepłego, ale nie gorącego
30 g świeżych drożdży, pokruszonych
80 g cukru
150 g masła – roztopionego i wystudzonego
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Masa makowa:
500 g suchego maku
150 g cukru lub miodu
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów posiekanych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ekstrakt migdałowy
6 białek

Polewa chałwowa:
150 g chałwy Unitop
125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)
Mak zalać gotującą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić białka na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż białka bez cukru mogą się rozwarstwić). Delikatnie połączyć szpatułką białka i masę.

Ciasto:
Z drożdży najpierw zrobić rozczyn – dodać ciepłe mleko, dwie łyżki cukru (z odmierzonych 80g), łyżkę mąki i zaczekać ok. 10 min. W misie miksera umieścić pozostałe składniki bez masła. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć równomiernie masę i zwinąć w roladę.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.

Polewa chałwowa:
Chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka z grubym dnem. Dodać kremówkę i wymieszać rózgą lub blenderem (by nie było grudek chałwy). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i uważać, by się nie przypaliła – warto ją mieszać. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika, przestudzić. Polewę wylać na wystudzony makowiec.


Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Spód:
4 opakowania sezamków Amki TO GO
60 g masła, rozpuszczonego
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa:
800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
125 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej
Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy:
150 g cukru
50 ml soku wiśniowego
100 ml śmietany 30 %
Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)
Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.

A to już wiesz?  Ziemniak, symbol polskiej kuchni. Niepozorne warzywo o wielkich możliwościach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy